Den blommande finnskogen

”Man ser inte skogen för bara trän” – ja, är det inte så? Bland tall och gran lägger vi sällan märke till de många söta, små blommor som lever sina liv i skogen. Ger man sig bara tid ser man dem – under trädens skugga, ute på myrar, längs vattendrag eller på gamla åker- och ängsmarker.

Den blommande finnskogen vill väcka intresse för de blommor som trivs i mellersta Skandinaviens barrskogar. Här bodde en gång svedjefinnarna, de skogspionjärer som lade grunden till dagens skogsbebyggelse. Boken är tänkt som en liten ”första lektion” i skogens egen flora. Här presenteras 55 vanliga arter med nytagna foton och kåserande texter. Man får veta var örten växer, hur den ser ut eller hur den ibland förr användes som mat eller medicin. Boken passar att ta med på skogspromenaden. Den är också en utmärkt presentbok med tanke på de vackra färgbilderna.

Författarna, biolog Björn Ehrenroth och fil.kand. Ann Sundén-Cullberg, är bosatta i Värmland. Björn Ehrenroth är också fotograf och har tidigare medverkat i böckerna Hammarö sydspets – udde i Vänern (1991) och Värmländsk natur – en reseguide (1996). Ann Sundén-Cullberg har skrivit Tolvmilaskogen – om svedjefinnarna i Skandinaviens skogar (2000).

Köp din bok här: