Kvällens violiner

Det här är en mustig och humoristisk skildring av gamla tiders landsbygd. I slutet av 1800-talet kommer prostfamiljen Spolén från Göteborg upp till det avlägsna Fryksdalen i norra Värmland. Sonen Ernst trivs bland skogsbygdens färgstarka individer: timmerkörarna, flottarna, finngubbarna. Han gör äventyrliga resor i timmersläden, i trillan på resa till Norge eller på knaggliga skogsvägar i Finnskogen tillsammans med målarvännen Ivar Arosenius. Under ljusa vårkvällar spelar flottarna på sina violiner nere vid Fryken. De kommer för alltid att påminna Ernst om Fryksdalens natur och skogsfolk.

Nästan 80 år senare skriver Ernst ner sina barndomsminnen. Ännu kan han höra violinernas ljuva toner från en annan tid. Hans manus låg undangömt i en byrålåda i många år men är nu äntligen en bok. Boken är rikt illustrerad och fylld av spännande episoder och humoristiska skildringar av fryksdalingar och skogsfinnar. Framför allt är boken en kärleksfull hyllning till naturen och landsbygdens folk.

Ernst Spolén (1880-1974) var arkitekt och möbelformgivare. Vid byggandet av Stockholms stadshus under 1910-talet var han Ragnar Östbergs närmaste man och från 1916 var han ansvarig för möbelinredningen där. År 1964 kom han ut med en mycket uppskattad memoarbok om sin gode vän och svåger: Ivar Arosenius – en minnesbild. I Kvällens violiner får vi åter lära känna honom som författare och nu även som akvarellmålare.

Köp din bok här: