Saltstoden

Saltstoden är skriven av en grönländsk författare. Det är en symbolisk roman med en lite lyrisk ton. I ramberättelsen får vi följa bokens anonyma jag, som vandrar runt i en modern storstad, kanske är det Köpenhamn. Han kommer från någon annanstans, långt borta, och har bränt sin gamla båt efter den sista fångstturen. I staden möter han en mängd udda individer: arbetslösa, alkoholister, överviktiga joggare, förtryckta äkta män, köpta thailändska hustrur, rasister… De är alla ensamma män och kvinnor som sitter och talar för sig själva på matställen, bänkar och offentliga kontor. Kanske har de blivit förstelnade, historielösa saltstoder som han själv?

Men det finns också varelser från en annan värld som börjar blanda sig i kören av röster, varelser som har sina egna planer med berättaren. I romanens slut ser han trots allt tillbaka, ser ut över havet och förnimmer en känsla av att vara hemma.

Ole Korneliussen är född 1947 i Nanortalik, Grönland, men är sedan många år bosatt i Köpenhamn. Han har publicerat både noveller och dikter, och han skriver både på grönländska och danska. Såväl novellsamlingen Det Andet Dyr (1998) och hans senaste verk Saltstøtten (2000) har varit nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Saltstoden är det första verket av Korneliussen som har översatts till svenska.

Köp din bok här: